Irta : Tom 2013. augusztus 8., csütörtök

Annó,amikor életre hívtam ezt a blogot valamikor 2012 novembere táján az volt a célom,hogy közelebb hozzam az emberekhez ezt a kezdeményezést vagy hogy egyáltalán bemutassam nekik,hogy létezik. Aztán végül egy átfogóbb,több mindenre kiterjedő oldal lett belőle,csak jöttek és jöttek az ötletek,a Zeitgeist pedig háttérbe szorult,de most pótolom.
Fontos azonban megjegyezni,hogy mint semmelyik másik bejegyzéssel,úgy ezzel sem szeretnék senkit befolyásolni vagy meggyőzni,csupán tájékoztatást,szélesebb látókört adni annak,aki elfogadja.


A Zeitgeist (ejtsd: cájtgájszt) németül korszellemet jelent. 2008-ban alakult azzal a céllal,hogy a Föld és vele együtt az emberiség fenntarthatóságát támogassa és tudatosságot ébresszen az emberekben. Nem politikai,vallási és egyéb társadalmi réteghez kötött vállalkozásról van szó,hanem egy civil küldetésről,amely globális/regionális közösségek hálózatán, projekt csapatok, éves rendezvények, média és jótékonysági munkák révén aktivista és tudatossági akciókat végez. A kezdeményezés Jacque Fresco amerikai közgazdász,társadalomtudós és jövőkutató Venus Project nevű elképzeléséből nőtte ki magát,melynek célja a földi társadalom tudományos alapokon történő újraszervezése és az erőforrás alapú gazdaságra való átállás.



A mozgalom felismeri, hogy a társadalmi problémák nagy része, amelyek napjainkban megkeserítik az emberi faj életét, nem egyszerűen valamely intézményes korrupciónak, hiánynak, egy politikai államvezetésnek, az "emberi természet" hibájának vagy valami más általában vett okozati feltételezésnek eredménye.




Ehelyett a mozgalom felismeri, hogy azon problémák, mint a szegénység, korrupció, összeomlás, hajléktalanság, háború, éhezés és hasonlók úgy tűnik, hogy sokkal inkább a "tünetek", melyek egy elavult társadalmi struktúrából erednek. Míg átmeneti reform lépések és időleges közösségi támogatás a mozgalom részét képezik, a meghatározó cél mégis az, hogy egy új társadalomgazdasági modell bevezetésre kerülhessen, egy technikailag felelős erőforrás irányítássalelhelyezéssel és elosztással, melyet a problémák felismerésének és optimális megoldásának a Tudományos módszereként ismerünk.




Ez az "Erőforrás-Alapú Gazdasági Modell" a társadalmi irányítás a pénzügyi, vagy akár a politikai helyett egy közvetlen technikai megközelítéséről szól. Ez a társadalom működésének egyfajta frissítése a legfejlettebb és bizonyított módszerekre, amit a tudomány csak kínálni tud, hátrahagyva a károkozó következményeit és korlátjait, melyet a jelenlegi pénzügyi csere, profit, vállalatok és más szerkezeti és motivációs összetevők generálnak.




A mozgalom a gondolatmenethez hű, nem pedig a személyekhez vagy az intézményekhez. Más szóval, a nézőpontunk az, hogy a tudományon és a technológián keresztül a társadalmat célzó kutatások és ellenőrzött elméletek segítségével, képesek vagyunk logikusan olyan a társadalmat érintő gyakorlati alkalmazásokra jutni, amelyek messzemenően hatékonyabbak az emberi populáció igényeinek a kielégítésében. Olyannyira, hogy nem nagyon lesz oka azt feltételezni, hogy a háborúk, szegénység, a legtöbb bűncselekmény és sok más pénzalapú nélkülözés, melyek gyakoriak a jelenlegi modellünkben, nem lesz megoldható az idők folyamán.




A mozgalom aktivizmus és a tudatosságot hirdető kampányai a rövid és hosszú távú célokig terjednek, kizárólagosan a nem-agresszív kommunikációs módszereket alapul véve. A hosszú távú cél, amely az átmenet azErőforrás-Alapú Gazdasági Modellbe, egy állandó törekvés, ahogy azt korábban említettük. Habár, az ehhez vezető úton, a mozgalom elfogadja átmeneti reformok szükségességét, a közösség közvetlen támogatása mellett.




Például, míg egy "pénzügyi reform" önmagában nem egy végső megoldás, melyet a mozgalom javasol, mégis érdemben az ilyen törvényes megközelítést el kell ismerni az átmeneti stabilitás megőrzésének szempontjából. Hasonlóképp, míg étel és ruha osztások és más támogató projektek segítik azokat akik szükségét szenvedik, nem tekinthetők egy hosszú távú megoldásnak, ennek ellenére elfogadottak mások megsegítése szempontjából, miközben felhívja a figyelmet az alapvető célra.


A Zeitgeist Mozgalom nem ragaszkodik egy országhoz vagy hagyományos politikai platformhoz sem. A világot egy rendszernek, az emberi fajt egyetlen családnak tekinti, és elismeri, hogy az összes országnak le kell tenni a fegyvert, és megtanulni megosztani az erőforrásokat és az elképzeléseket, ha szeretnénk hosszú távon életben maradni. Tehát, az elért és kiemelt megoldások azt a célt szolgálják, hogy mindenkit segítsenek a Földön, nem csak egy kiválasztott csoportot.

Aki szeretne kicsit jobban belemélyedni a témába,annak következzen három film,amelyek bemutatják és kitárgyalják a Zeitgeist mibenlétét és elképzelését. Érdemes ezeket megnézni,elgondolkottatják az embert.
Sorrendben ezek a következők:

Zeitgeist - A film (2007)


Zeitgeist - Addendum - Kiegészítés (2008)


Zeitgeist - Moving Forward - Haladjunk tovább (2011)


Végül hadd köszönjek el a Zeitgeist magyar oldalának,a Korszellem.org-nak a szlogenjével:

"Te magad légy a változás,amit látni szeretnél a világban." /Gandhi/

Szolj hozza!!

Feliratkozom a bejegyzesekre | Feliratkozom a hozzaszolasokra

- Copyright © Fehér Lótusz - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -