Irta : Tom 2014. július 10., csütörtök

Sokszor merülnek fel bennem kérdések: régen vajon hogy csinálták? Gyógyszertár nem lévén hova mentek? A természeti népek csoportjai hol szerzik be? És főleg mit?

Régi mondás: fűben-fában az orvosság. Körül kell néznünk, észre kell vennünk, együtt kell működnünk a természettel, és látni fogjuk, hogy a segítség körülöttünk van. És nem csak a gyógynövények, ásványok, kövek családjára gondolok, hanem a leghétköznapibb alapanyagok felhasználására is.


Sétáltam a minap a Duna parton. Szeretem azt a helyet. Megnyugtat és feltölt. Nap és Víz. Levegő és Föld. Minden együtt van amire szükségünk van. Sétám közben megpihenek, leülök egy nagy kőre a víztükör mellett.

Később lenyúlok mindkét kezemmel, és mutatóujjaimmal enyhe nyomást fejtek ki a nagylábujjak körme feletti mélyedésekre. Ez egy nagyon egyszerű, ám rendkívül hasznos gyakorlat a mindennapokra. Ezzel a pár perces mozdulattal méregtelenítek. A nyomás hatására fájdalom is felléphet. Ebben az esetben addig kell a nyomást kifejteni, amíg a fájdalomérzet csökken, és már csak az ujjnyomást érezzük. Ha nem érzünk fájdalmat, akkor nincs problémánk.

Másik lehetőség, hogy mutató ujjunkkal pár másodpercre megnyomjuk az orr és a felső ajak közötti mélyedést határozottan, egyenletes erővel. Mindkét gyakorlat akupresszúrás pontokat stimulál, aminek következtében elősegíti a nyirokáramlást, ezáltal a méreganyagok távozását a szervezetből. Ezzel egészségfenntartó, és fiatalító hatással rendelkezik. (forrás: Horváth Zoltán)

Elcsendesedem, és befelé figyelek. Szeretnék ember lenni. EMBER. Csupa nagy betűvel. Szeretnék fejlődni. Önfejleszteni. Itt és most.


Így hát felállok, és végig csinálom a négy őserős gyakorlatokat. Kell ennél jobb színhely?
– a földerő gyakorlat lazító hatású, tágítja a tudatot
– a tűzerő gyakorlat gát oldó, lelkesítő, tettre készség serkentő hatású
– a vízerő gyakorlat magas rezgéseket szabadít fel az auránkban
– a levegőerő gyakorlat az aura erősítésére szolgál

Hogy hogyan végezzük mindezt? Videóinkban tudjátok a mozdulatokat megtanulni.

Sétám során végig sütött a nap. Lepirultam, így hát elkelne egy kis segítség. Az ecet hatékony támogatása felhasználható a mindennapokban, persze ha a jellegzetes illatán túl tudunk lépni. De ez csakis rajtunk múlik.

Napégéskor illékonysága végett gyorsan párolog, így hűsíti a kipirult bőrfelületet. Csökkenti az irritációt, így a viszketés is enyhülni fog. A viszketés enyhítése csípéskor, csalánkiütéskor is elérhető. Bőrre kenve semlegesíti az irritáló anyagokat.
A fanyarkás ecet erős sav. Hatékonyan veszi fel a harcot a baktériumok, gombák ellen. Háborúkban a katonák sebeit ezzel tisztították ki. Fertőtlenítő szerként alkalmazhatjuk sebfelületek ellátásakor. Lábon jelentkező gombák ellen is győzedelmeskedik.


woman washing her hair in a basinAz ecet savas kémhatása lúgos anyagokkal való érintkezésekor semleges vízzé és sókká alakítja át azokat. Ily módon felhasználható testfelületen fürdéskor, a szappanmaradványok eltávolítására, vagy a hajon a sampon-balzsam maradványok eltüntetésére. A fejbőr korpásodásának, viszketésének enyhítését segíti.

Gyomorsav hiánya okozta emésztési zavarban használható oly módon, hogy étkezés után egy teáskanálnyit fogyasztunk belőle. (Túlzott termelődés esetén nincs rá szükségünk!) A viszketés enyhítése csípéskor, csalánkiütéskor is elérhető. Bőrre kenve semlegesíti az irritáló anyagokat. Szagtalanító hatása is ismert, elfedi, elnyomja a kellemetlen szagokat. Állattartásnál felmosáskor, vagy az utolsó öblítő vízhez adva kiveszi a ruhákból a kellemetlen, nem kívánatos (dohány) szagokat. Nagymamám fejfájás ellen is használta népi orvosságként: ecetbe áztatott rongyot tekert a feje köré. Torokfájáskor ecet és meleg víz keverékével gargarizált. Van, akiknél megszüntette a lábikra görcsöt ecet és méz keverékével. Vagy éppen a herpeszt szárította le.

Amikre még használható:

  • akné
  • csuklás
  • gyomorrontás
  • külső fülgyulladás megelőzése
  • pelenkakiütés
  • szájszárazság
  • véraláfutás


Mindannyian tapasztaltuk, hogy bizonyos dolgok működnek nálunk, és bizonyos dolgok nem. A hatás az anyagban viszont állandó. Mi vagyunk különbözőek, mi reagálunk sokféleképpen. Hinnünk kell benne, rá kell bíznunk magunkat a természetre. És ahogy hangolódunk össze, elfogadóak leszünk a segítség irányába is.

Forrás. Némedi Andrea
ebredezok.hu

Szolj hozza!!

Feliratkozom a bejegyzesekre | Feliratkozom a hozzaszolasokra

- Copyright © Fehér Lótusz - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -