Irta : Tom 2015. március 26., csütörtök

A magassarkú cipő viselése sokkal előnyösebbé teszi az alakunkat, nem beszélve arról, hogy a lábat is nagyon szépen formálja, és sokkal nőiesebbé teszi a megjelenésünket. Azonban a magassarkú állandó viselése, főleg ha naponta több órán keresztül viseljük, számtalan kellemetlen panaszt okozhat.Nincs olyan nő, aki ne érezné magát egy magassarkú cipőben sokkal csinosabbnak, azonban ugyanúgy ahogy a túl lapos talpú cipő nem tesz feltétlenül jót a lábunknak, ugyanez igaz a magassarkú cipőkre is. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen magas a cipőnk sarka, amiben akár órát is eltöltünk egy nap. Főleg a 8 centis, illetve az azt meghaladó nagyságú sarkak okozhatják a legtöbb problémát. A kisebb két-három centis sarok kevesebb problémát okozhat hosszútávon.

Milyen gondokat okozhat a magas sarok?

A magassarkú cipők elsősorban azzal, hogy megemelik a sarkunkat, eltolják a test egyensúlyát, így a gerinc helyzete is megváltozik, sőt a medencére is nagyobb súly nehezedik. Az extrém magas cipők esetében pedig ráadásul a lábujjakra nehezedik a testsúly nagy része. Így főleg ezen a területen vehetünk észre idővel elváltozást.

Az egyik tünet lehet az Achilles-ín fájdalma. Főleg, ha lapos talpú cipőt próbálunk hordani, akkor jelentkezhetnek fájdalmak, mivel a magassarkú cipők viselése miatt az ín megrövidülhet. Az Achilles-ín sérülése mellett számos más olyan deformitás alakulhat ki a lábon, amit már csak műtéttel lehet kezelni.Bütyök

A bütyök kialakulásának az egyik lehetséges oka az extrém magas sarkakon való járkálás. Illetve a szűk cipők használata, ami miatt összenyomódnak a lábujjak. Ráadásul ezt a fájdalmas csontkinövést már csak orvosi segítséggel távolíthatjuk el. Ugyanilyen okokból alakulhat ki a kalapácsujj is, ami szintén komoly fájdalmakat okozhat és nehezíti a mindennapi életünket.

Súlyosabb esetekben akár degeneratív ízületi gyulladások is előfordulhatnak például a térdben. A lábboltozat megsüllyedése miatt pedig lúdtalp is előfordulhat.

Megelőzés

Természetesen számtalan problémával megelőzhetjük ezeket a panaszokat. Nem feltétlenül azzal, hogy egyáltalán ne hordjunk magassarkút, de nem biztos hogy a sarki boltba is feltétlenül a legmagasabb sarkú cipőnkben kell elmennünk.

Ezen kívül érdemes valamilyen lábtornát is alkalmaznunk, hogy erősítsük a lábboltozatot és a lábujjakat is érdemes átmozgatni egy-egy olyan nap után, amikor egész nap magassarkút viseltünk.


Forrás: Fazekas Éva
femcafe.hu

Szolj hozza!!

Feliratkozom a bejegyzesekre | Feliratkozom a hozzaszolasokra

- Copyright © Fehér Lótusz - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -