Irta : Tom 2016. március 21., hétfő

Aligha van ember, aki ne ismerné a kereszténység egyik legismertebb imáját, a Miatyánkot, amit a Biblia szerint maga Jézus tanított a követőinek, a hegyi beszéd részeként.

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk
az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól!
Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség
mindörökké. Ámen.



A legtöbben így ismerik ezeket a régi sorokat. Ám a gnosztikus- a Bibliába be nem került-, iratok és az esszénus hagyomány szerint nem ez az eredeti változat. Az esszénusok egy ókori zsidó vallási közösség tagjai voltak, amolyan forradalmárok az ős kereszténység idején. Szigorú szabályok szerint éltek, a várostól távol, egy zárt közösségben, hogy a leg eszményibb életet valósíthassák meg. Fő feladatuk mások önzetlen segítése és a könyörületesség gyakorlása volt.
Az ő hagyományukból maradt fenn a Miatyánk egy másik változata, amely néhol egybecseng a közismert változattal, ugyanakkor jelentős különbségeket is mutat. Nézzük meg!

Miatyánk, Univerzum Teremtője, aki bennünk vagy!
Tetteimmel akarom dicsőíteni a Neved!
Országod bennem és általam jöjjön létre, akaratod testem és szellemem által valósuljon meg!
Testem és szellemem mindennapi eledelét add meg nekem ma!
És bocsásd meg tévedéseimet, mert nem tudjuk mit cselekszünk, miképpen mi is megbocsátjuk az emberek tévedéseit.
Angyalaid által vezess minket a felismerés, a Tudás Útjára!
Mert Tiéd az Univerzum, Tiéd a szereret, és Tiéd a Fény mindörökké!
Ámen

A legszembetűnőbb különbség talán az, hogy amíg az első változat Istent rajtunk kívülinek tekinti és valahová felhelyezi a Mennyekbe, addig az esszénusok az mondják, hogy Isten bennünk van. Nem a szolgái vagyunk, hanem a gyermekei. És a gnosztikus tekercsek tanúsága szerint Jézus is pontosan ezt tanította: hogy minden egy! Ezen nincs mit csodálkozni, mert Jézus maga is esszénus nevelést kapott fiatalabb éveiben. Azt tanította, hogy az ember testbe zárt isteni fény! Miként beszélt a reinkarnációról is. Csak az egyháznak nem volt érdeke, hogy ezek bele kerüljenek a Bibliába.
De ha vetünk az esszénus imára mégegy pillantást, láthatjuk, hogy sokkal jobban összecseng a mai, spirituális "mindannyian egyek vagyunk" elgondolással, mint az előző. Hiszen mindannyiunkban ugyanaz a fény ragyog. Senki sem sötétebb vagy halványabb. És ezt Jézus valamint a korai keresztények pontosan tudták.

{ 1 megjegyzés... read them below or add one }

  1. Ez nem egy ókori zsido vallasbol jött hanem Jesus tanitotta eredeti ima amit a gnostikus, nem zsidokeresztenyek (mai keresztenyt vallas) imadkoztak/imatkozik. Jesus nem volt zsido, amit az egy haz tanito, hanem skita.

    VálaszTörlés

- Copyright © Fehér Lótusz - Skyblue - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -